IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Награда за принц Хари създаде противоречия в спорта

3 юли 2024 14 40

Защо майката на Пат Тилман, чието име носи наградата, не смята Хари за достоен реципиент

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Майката на американския войник и звезда на американския футбол Пат Тилман се обяви срещу решението на ESPN наградата на името на сина й да се връчи на принц Хари

На 27 юни стана ясно, че 39-годишният син на крал Чарлз ще получи наградата "Пат Тилман", връчвана за хуманитарни заслуги в спорта, на тазгодишните награди ESPY. Според комисията, Хари е заслужил статуетката заради организирането и поддържането на игрите Invictus в продължение на 10 години. Те се състоят ежегодно в различни краища на света и са в подкрепа на контузени, ранени или инвалидизирани ветерани от войната. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Us Weekly (@usweekly)

Майката на Пат Тилман обаче, Мери Тилман, каза пред вестник Daily Mail, че е била шокирана от избора на ESPN. Тя не разбирала защо комисията ще избере толкова противоречива и разделяща обществото фигура да получи наградата. 

"Има много по-достойни кандидати. Има хора, работещи с ветерани, които правят невероятни неща, за да се грижат за тях. Тези личности нямат парите, ресурсите, връзките или привилегиите, които принц Хари има. Смятам, че именно те трябва да бъдат признати", казва още Мери. 

В официално съобщение ESPN съобщи, че решението за връчването на наградата е било взето заедно с фондация "Тилман". Честта му се присъжда заради работата по игрите Invictus, както и създаването на едноименната фондация, които тази година празнуват десетия си рожден ден. По думите на телевизията, Хари насърчава възстановяването чрез силата на спорта, особено за военните и ветераните по целия свят. 

"Въпреки че напълно разбираме, че не всеки ще бъде съгласен с получателя на тази награда, фондацията Invictus Games върши невероятна работа и ние вярваме, че това е достойно за награда", казват още от ESPN. 

Мери обаче е на съвсем друго мнение. Тя заяви, че никой не се е консултирал с нея относно избора на победител. Това обаче не е изненада, тъй като г-жа Тилман и преди не е участвала във взимането на подобно решение, но само сега изразява своето негодувание. 

Меган Маркъл и принц Хари започнаха да губят приятели в Холивуд

Чарлз III изиска принц Хари да спре да обсъжда кралското семейство

Пат Тилман влиза в армията след атаките на 11 септември 2001 година, изоставяйки спортната си кариера. Той умира в Афганистан три години по-късно, едва на 27 години. 

Наградата за заслуги, кръстена на Пат Тилман, се връчва всяка година от ESPN на човек, който е използвал връзките си в световния спорт за позитивно влияние върху живота на другите. Миналата година тя бе връчена на треньорския щаб на отбора Бъфало Билс за спасяването на живота на Дамар Хамлин, след като той получи инфаркт по време на мач. 

Принц Хари, който е служил в британската армия в продължение на 10 години и участва в две мисии в Афганистан, основа фондацията си Invictus през 2014 година, когато се състояха и първите игри. Алтернативното спортно състезание за ранени, контузени, болни и инвалидизирани военен персонал, както действаш, така и пенсиониран, се проведе вече шест пъти в различни точки на света. Последното събитие бе през 2023 година, когато 21 нации и 500 атлети се събраха в Дюселдорф. 

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари