Кои са някои от любимите ви празнични традиции? Баклавата сякаш винаги ни напомня за седмицата около Нова година, тук на Балканите. Този традиционен сладкиш е лесен за приготвяне, тъй като има само няколко съставки. Предлагаме ви рецепта за лесна и ароматна баклава, която ще ви спечели още с първата хапка.
Баклавата е наистина емблематичен десерт за Бъдни вечер и Нова година – богат и сочен. Тя е перфектна за ознаменуването на края на една зимна празнична вечеря и началото на една нова година.
Въпреки че има множество варианти на баклава в зависимост от региона, нашата рецепта за лесна баклава се състои от фило тесто, орехи и неустоим лепкав сироп. За да направите тази баклава по-достъпна и по-лесна, може да използвате закупено от магазина фило тесто (многолистно тесто).
Това също е забавен десерт, в който можете да включите семейството си. Създаването на този десерт е свързано с процеса на наслояване. Разстелете, поръсете, наслоете, повторете! Можете да направите традиция не само да сервирате и ядете това, но да създавате спомени в самото печене като го приготвяте с децата си или с любимите хора.
А ето и рецептата:
Размразете вашето фило тесто според указанията на опаковката. За най-добри резултати трябва да сте сигурни, че фило тестото ви е стояло на стайна температура.
Работете с 2-3 листа фило тесто наведнъж. За да предотвратите изсъхването на останалото тесто, го покрийте с влажна кърпа.
Внимателно намажете слоевете с разтопено масло. Четка за сладкиши ще ви свърши добра работа. Не искате да късате деликатните кори.
Уверете се, че вашите орехи са нарязани на ситно. Можете да си купите вече смлени орехи, но кухненският робот също може да ви влезе в употреба. Просто ги смилайте, докато станат песъчливи.
Смесете заедно захарта и смлените орехи.
Поръсете орехите върху намазаното с масло фило тесто и след това добавете още един слой фило тесто. Обикновено се прави първия слой орехи след 10-15 слоя фило. Не забравяйте да намажете горната част с масло. Изсипете остатъците от маслото между разрезите.
Много е важно да нарежете баклавата на парчета преди печене. Традиционно е да се реже по диагонал и да се правят диамантени, ромбоидни форми.
Печете около 1 час, докато лесната ви баклава стане златистокафява.
Докато баклавата се пече си пригответе сироп. Оставете съставките да заврат и докато захарта се разтвори напълно. Оставете сиропа да изстине.
След като баклавата изстине я залейте отгоре със сиропа. За да поеме цялата течност преди сервиране, е добре да оставите баклавата да стегне в хладилника за няколко часа.
Време за подготовка: 20 минути
Време за печене: 1 час
Съставки: 1 пакет фило тесто, размразено около 40 листа; 4 чаши смлени орехи; 1/4 чаша захар; пакет масло, разтопено; за сиропа: 3 чаши захар, 2 чаши вода, сок от 1/2 лимон
Инструкции:
- Загрейте фурната до 180 градуса.
- Смлените орехи и захарта се смесват заедно в купа и се оставят настрана.
- Поставете 2-3 листа фило тесто във вашата форма за печене/тава.
- Намажете с четка тавата с масло, а после намажете филото с разтопеното масло, като се уверите, че цялата дължина е покрита.
- Добавете още 2-3 листа фило тесто и повторете процеса.
- Поръсете равномерно смес от орехова захар обикновено след 10-15 слоя фило.
- Повторете процеса за още един или два допълнителни слоя.
- Нарежете неизпечената баклава. Традиционният дизайн е диагонал
- Залейте баклавата с останалото разтопено масло.
- Печете 1 час или докато горната част стане златистокафява.
- Оставете да се охлади на стайна температура за 1 час.
- Отгоре се залива със сиропа. Оставете сиропа да попие напълно в баклавата и охладете за поне няколко часа.
Сироп – докато баклавата се пече, смесете съставките в тенджера на среден огън. Оставете да къкри. От време на време разбърквайте, оставяйки захарта да се разтвори напълно. Сиропът трябва да е нито много рядък, нито много гъст.
Коментари