Глобалното затопляне е един от най-сериозните проблеми за човечеството. Но учени стигнаха до изненадващо заключение за виновниците за затоплянето на климата.
Според специалисти от университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг, щата Пенсилвания, това са вегетарианците, пише в. „Индипендънт“.
Много от най-разпространените зеленчуци, като марулята, изискват за производството им много повече ресурси за единица калория, в сравнение с бекона например. А всичко това води до увеличаването на парниковите емисии в атмосферата на Земята.
Екипът на проф. Крис Хендриксън, провел изследването, твърди, че връзката между хранителния режим на хората и околната среда е много сложна.
Така например отслабването на населението и стопяването на излишните килограми се отразява благотворно върху общото му здравословно състояние. В същото време здравословното хранене се отразява зле на околната среда при осигуряването на съответната вегетарианска продукция.
Консумацията на повече плодове, зеленчуци и рибни изделия е свързана и с 38-процентно увеличение на разходите за енергия и с 10-процентен скок в използването на водни ресурси.
Парниковите газове също се покачват с 6 на сто. Консумацията на марули води до три пъти повече изпуснати парникови газове в атмосферата, в сравнение с бекона, констатира екипът. Производството на патладжани, целина и краставици е много по-пагубно в екологично отношение, отколкото това на свинското и пилешкото месо.