Макар и да звучи екзотично, това ястие е много лесно за приготвяне. Трябва ви само малко търпение и няколко не трудни за откриване продукта.
Тортиля е основен представител на мексиканската кухня. Кръглата и тънка питка от царевично или пшеничено брашно без мая е и сред националните ястия на останалите страни от Централна Америка, САЩ и Канада.
В България вече в почти всеки голям супермаркет можете да намерите готова тортиля, която и най удобна за използване, а в нея можете да сложите каквото ви хрумне или е останало в хладилника. Вземете си 1 пакет от 6 големи тортили и за нашата рецепта останалите необходими продукти са:
За мазане:
250 гр крема сирене, омекнало
1 с.л. нарязан пресен лук
1 с.л. накълцан на много ситно магданоз
8 цели големи листа босилек
Сол и пипер на вкус
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
За плънката:
230 гр тънко нарязано пуешко филе
3 средно големи моркова
1 краставица без семките
3 листа маруля
2 бр. Авокадо, добре узряло
Начин на приготвяне:
Първо пригответе сиренето за мазане, като започнете с нарязването на лука и магданоза.
Снимки: thepioneerwoman.com
След това навийте босилековите листа на рулца и ги накълцайте на тънки ленти.
Снимки: thepioneerwoman.com
Сложете нарязаните зелени подправки заедно със сиренето в купа, посолете и сипете черен пипер на вкус и изстискайте 1/4 лимон.
Снимки: thepioneerwoman.com
Разбъркайте сместа е, а ако искате, можете да добавите и нарязани черни маслини и малко сушени димати.
Следва съвсем лесното приготвяне на плънката. Най-добре е да използвате ренде, за да направите морковите на лентички.
Снимки: thepioneerwoman.com
Със краставицата направете същото, но преди това изгребете с лъжичка семената, за да не пускат вода и да разредят пастата за мазане.
Намажете едната тортила питка със сместта от сирене добре, като не пропускайте краищата, защото там пастата ще действа като лепило за стягане след навиването и.
Снимки: thepioneerwoman.com
Започнете да нареждате съставките по диаметъра на питката, както на вас ви харесва Слагате пуешкото филе и морковите,
Снимки: thepioneerwoman.com
а накрая добавяте и краставицата, като внимавате съставките да са равномерно разпределени по цялото протежение на диаметъра. След това завийте на руло колкото можете по стегнато.
Снимки: thepioneerwoman.com
Когато ролото е готово го опаковайте в кухненски целофан и приберете в хладилника за около час. Така тортилята ще поомекне, а самото руло ще се стегне.
Снимки: thepioneerwoman.com
За да приготвите вторият тип тортиля, обелете и нарежете добре узрялото авокадо на недебли ленти и повторете процедурата по пълнене, като сложите първо малко листо от маруля, отгоре моркови, а най-отгоре наредете резените авокадо.
Снимки: thepioneerwoman.com
Отново завийте на руло, опаковайте и приберете в хладиника. След около час извадте тортилите и ги развийте. С остър кухненски нож ги прережете през средата.
Снимки: thepioneerwoman.com
След това ги подравнете на дъската и ги разрежете още наполовина.
Снимки: thepioneerwoman.com
Получените "пънчета" оформете красиво в плато или чиния и сервирайте като студено предястие.
Снимки: thepioneerwoman.com