IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Полезно ли е кашуто и колко трябва да консумирате от него

20 август 2024 17 50

Разберете всичко за вкусната ядка

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Кашуто е един от най-популярните, обичани и търсени сортове ядки в света. Пазарни проучвания показват, че глобалният пазар на кашу се оценява на повече от 8 милиарда долара през 2022 г., но се очаква да нарасне още повече – достигайки над 11 милиарда долара до края на десетилетието.

Докато маслената текстура и сладкият и пикантен вкусов профил на ядката най-често се консумират като самостоятелна закуска или като част от първокласен микс от ядки, то кашуто също често се включва в множество популярни рецепти.

Тази вкусна ядка често е част от гарнитури в салати и като съставка в азиатски ястия като пиле с къри, риба, зеленчукова крем супа, кейк, масло от кашу, паста, мляко от кашу, супа от див ориз, сладолед, бисквитки или карамелен чийзкейк и др.

Ядката също често се включва в бонбони, сладкиши и различни шоколадови изделия. Все пак някои хора може да искат да избягват да ядат твърде много кашу и има причина за това.

Какво представлява кашуто?

Кашуто е популярен вид дърво (въпреки че някои твърдят, че вместо това трябва да се класифицира като плод), което идва от дървета, произхождащи от тропическия климат на Бразилия. Те могат да достигнат сериозна височина, но няма да дадат никакви плодове най-малко три години след посаждането им – понякога им отнема до осем, преди да могат да започнат да раждат обилна реколта.

Докато Бразилия продължава да бъде водещ производител на кашу в световен мащаб, други страни като Индия, Виетнам, Нигерия, Филипините и Кот д'Ивоар в Западна Африка произвеждат повече от ядките годишно, отколкото където и да било в Южна Америка.

Ядката е уникална, защото расте от дъното на парче плод, известно като ябълка кашу, и се отстранява от плода, след като ябълката е напълно узряла и пада или се бере от клоните на дървото. След това ядката се изсушава, почиства, изпича, обелва, опакова и изпраща.

Полезно ли е кашуто?

Кашуто осигурява множество ползи за здравето и е пълно с важни хранителни вещества. То съдържа огромно количество протеин – над 20 грама в една чаша – плюс повече от 4 грама диетични фибри. „Заедно те ви помагат да се чувствате сити по-дълго и могат да помогнат за стабилизиране на нивата на кръвната ви захар“, казва Кристен Смит, регистриран диетолог.

Ядката също така съдържа калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, цинк, мед, витамин С, витамин К, манган, ниацин и фолат. Тези хранителни вещества могат да засилят имунното здраве, да осигурят енергия, да подобрят плодовитостта и да помогнат за намаляване на възпалението в организма и предотвратяване на съсирването на кръвта.

„Кашуто също е богато на мононенаситени мазнини, което може да помогне за намаляване на нивата на LDL (лош) холестерол и да подобри здравето на сърцето“, казва Ейми Гудсън, регистриран диетолог в The Sports Nutrition Playbook. Тя също така възхвалява съдържанието на минерали в ядката за подпомагане поддържането на здрави кости и нейните антиоксиданти за защита на клетките от оксидативен стрес и увреждане.

„Кашуто също съдържа лутеин, който допринася за здравето на очите и кожата“, казва Кристин Палумбо, регистриран диетолог и експерт по хранене със седалище в Чикаго.

„Освен това кашуто е чудесен заместител на много млечни сосове, което го прави популярно в много вегански рецепти“, добавя Смит.

Добре ли е да ядете кашу всеки ден?

Въпреки многобройните си ползи за здравето, кашуто е най-добре да се консумира умерено, тъй като е много калорично. „Кашуто осигурява около 157 калории в една унция, което е около 16-18 цели кашута“, казва Палумбо. Друг начин да го измерим е, че една чаша цели или половинки кашу съдържа близо 800 калории. Поради това, казва Палумбо, „контролът на порциите е ключов“.

Смит се съгласява и също така предупреждава, че както при другите ядки, кашуто може да причини алергични реакции при някои хора. Тя също така предупреждава, че то има „сравнително високо съдържание на оксалат, което може да допринесе за образуването на камъни в бъбреците при податливи индивиди“.

За всеки, който няма алергии или не е развивал камъни в бъбреците в миналото обаче, „добавянето на умерени количества кашу към вашата диета може да бъде добро за вас“, казва Смит. „Но когато избирате кашу, насочете се към сурови варианти, когато има такива, тъй като печеното кашу често съдържа по-големи количества натрий или захар.“ 

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook   

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари