IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Консумирането на твърде много семена от чиа причинява странични ефекти

23 август 2024 10 50

Семената са полезни, но не прекалявайте с приема им!

Снимка: Getty Images

Снимка: Istock

Семената от чиа могат да бъдат част от питателна диета. Но яденето на твърде много от тях може да предизвика взаимодействия с някои лекарства. Тези семена също така  могат да представляват опасност от задавяне и да предизвикат алергична реакция.

Семената от чиа, които се извличат от растението Salvia hispanica, са супер полезни и приятни за ядене (след набъбването им). Те се използват в различни рецепти, включително пудинги, палачинки и парфета.

Тези семена имат уникалната способност да абсорбират течности и да придобиват желатинова консистенция. Поради тази причина те често се използват като сгъстител и дори могат да се използват като вегански заместител на яйцата в някои печива.

В допълнение към своите желиращи и сгъстяващи свойства, семената от чиа са добре известни със своя впечатляващ набор от хранителни вещества и потенциални ползи за здравето.

Въпреки това, докато семената от чиа могат да бъдат полезна хранителна добавка за повечето хора, прекаляването с тях също може да причини някои нежелани странични ефекти.

Семената от чиа имат много ползи

Една от основните причини хората да ядат семена от чиа е, че са много питателни. Те осигуряват добро количество фибри, протеини, здравословни мазнини и микроелементи.

Всъщност само 1 унция (28 грама) семена от чиа осигурява до 42% от дневните препоръчителни фибри, в допълнение към обилните дози фосфор, магнезий, калций и омега-3 мастни киселини.

Семената от чиа също са богати на антиоксиданти, които са съединения, които осигуряват защита от оксидативен стрес и намаляват риска от хронични заболявания.

Благодарение на техния отличен хранителен профил, семената от чиа се свързват с много ползи за здравето.

В едно проучване е установено, че диета, включваща нопал кактус (бодлива круша), соев протеин, овес и семена от чиа, намалява телесното тегло, триглицеридите в кръвта и възпалението.

Освен това семената от чиа са един от най-добрите растителни източници на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че спомагат за повишаване на „добрия“ HDL холестерол, понижават „лошия“ LDL холестерол, намаляват триглицеридите в кръвта и облекчават възпалението. Когато се консумират умерено, семената от чиа могат да бъдат от полза за вашето здраве.

Те могат да помогнат за загуба на тегло и за намаляване на възпалението, холестерола в кръвта и триглицеридите.

Яденето на твърде много семена от чиа обаче може да причини храносмилателни проблеми

Семената от чиа са добър източник на фибри, осигурявайки 11 грама фибри във всяка порция от 1 унция (28 грама). Фибрите са от съществено значение за вашето здраве, като насърчават и поддържат полезните бактерии в червата ви, наред с други важни роли. Твърде многото фибри обаче могат да причинят проблеми за някои хора.

Прекомерният прием на фибри може да причини проблеми като коремна болка, запек, диария, подуване на корема и газове.

Това може да се случи и когато високият прием на фибри е съчетан с неадекватна хидратация, тъй като водата е от съществено значение за подпомагане на преминаването на фибри през храносмилателната система.

Освен това, хората с възпалителни заболявания на червата като улцерозен колит или болест на Крон може да се наложи да внимават с приема на фибри и да ограничат семената от чиа по време на обостряния.

Тези хронични заболявания причиняват възпаление и стесняване на стомашно-чревния тракт, което може да доведе до симптоми като коремна болка, кървене, диария и загуба на тегло.

Проучванията показват, че високият прием на фибри може да помогне за предпазване от възпалителни заболявания на червата в дългосрочен план. Въпреки това тези, които изпитват пристъпи, трябва да ограничат приема на фибри за кратки периоди, за да намалят симптомите.

За повечето хора обаче негативните симптоми от високия прием на фибри могат да бъдат предотвратени чрез бавно увеличаване на приема на фибри и пиене на много вода, за да им помогне да преминат през тялото.

Яденето на семена от чиа може да бъде риск от задавяне

Въпреки че са безопасни за повечето хора, семената от чиа могат да причинят повишен риск от задавяне. Затова се уверете, че ги консумирате внимателно, особено ако имате затруднения с преглъщането.

Този повишен риск е, защото сухите семена от чиа набъбват и абсорбират около 10-12 пъти теглото си в течност, когато са изложени на вода. Тези желиращи свойства могат да бъдат полезни, когато става въпрос за готвене или печене, но имат потенциал да бъдат опасни, тъй като семената от чиа могат лесно да набъбнат и да заседнат в гърлото.

Винаги се уверявайте, че накисвате семената от чиа за поне 5-10 минути, преди да ги изядете. Тези, които имат затруднено преглъщане, може да избягват тези семена.

Някои проучвания са установили, че приемът на прекалено много семена чиа може да бъде свързан с рак на простатата

Семената от чиа съдържат добро количество алфа-линоленова киселина (ALA), вид омега-3 мастна киселина, която се намира предимно в растителни храни. Омега-3 мастните киселини са съществена част от диетата и е доказано, че поддържат много аспекти на здравето, включително когнитивната функция и здравето на сърцето.

ALA мастните киселини са особено важни за тези, които не ядат риба, тъй като те могат да бъдат превърнати в докозахексаенова киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) в малки количества. Това са двете активни форми на омега-3 мастни киселини и те могат да бъдат намерени в морските дарове.

Въпреки че омега-3 мастните киселини са общопризнати като полезни за здравето, някои проучвания са установили връзка между приема на ALA и рака на простатата.

Всъщност голямо наблюдателно проучване, включващо 288 268 мъже, показа, че приемът на ALA е свързан с повишен риск от напреднал рак на простатата. Проучванията по този въпрос обаче са противоречиви.

чиа istock

Снимка: iStock

Някои хора може да са алергични към семена от чиа

Някои хора може да изпитат алергична реакция след ядене на семена от чиа, въпреки че това е необичайно. Симптомите на хранителна алергия могат да включват повръщане, диария и сърбеж на устните или езика.

В тежки случаи хранителните алергии могат дори да доведат до анафилаксия, животозастрашаващо състояние, което причинява затруднено дишане и стягане в гърлото и гърдите. Алергиите към семена от чиа са редки, но са документирани.

Ако опитвате семена от чиа за първи път и почувствате симптоми на хранителна алергия, незабавно преустановете употребата и се консултирайте с вашия лекар.

Яденето на твърде много семена от чиа може да причини взаимодействия с някои лекарства

Докато семената от чиа са безопасни за повечето хора, може да искате да намалите приема им, ако приемате медикаменти за диабет или лекарства за кръвно налягане.

Това е така, защото яденето на твърде много семена от чиа може потенциално да взаимодейства с ефектите на някои от тези лекарства. Някои проучвания показват, че семената от чиа могат значително да понижат нивата на кръвната захар.

Това вероятно се дължи на високото количество фибри в семената от чиа, което забавя усвояването на захарта в кръвта и може да намали нивата на кръвната захар. В повечето случаи консумацията на умерени количества семена от чиа може да помогне на хората с диабет да поддържат нивата на кръвната си захар под контрол.

Въпреки това, дозите за инсулин са персонализирани и внимателно коригирани, за да се предотвратят спадове и пикове на кръвната захар. Яденето на прекомерно количество семена от чиа може да доведе до понижаване на нивата на кръвната захар и може да изисква коригиране на дозата на вашето лекарство за диабет.

В допълнение към понижаването на кръвната захар, семената от чиа са ефективни за намаляване на кръвното налягане. Това е така, защото тези семена са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че действат като разредители на кръвта и могат да намалят кръвното налягане.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook   

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари