IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Да, червеното вино е полезно – ето защо

14 октомври 2024 10 40

Когато се консумира с мярка, то може да е част от ежедневното ви меню

Снимка: iStock

Снимка: iStock

Температурите падат, дните стават все по-къси и мрачни, а дебелите дрехи се завръщат в гардероба. Официално настъпи сезонът, в който времето на открито е лимитирано, а вечерите са прекарани в уютния ни и топъл дом, пред телевизора с чаша топло червено вино. Белите сортове остават за пролетта и лятото, когато имаме нужда от разхлаждане, а на тяхно място се настаняват каберне, мерло, мавруд, сира и пино ноар. 

Но не бързайте да ни обвинявате, че промотираме алкохолизма. Всъщност е доказано, че червеното вино има доста ползи за организма, разбира се, когато се употребява с мярка. Според учените, алкохолната напитка може да помогне за запазване на паметта в по-късен етап от живота, както и за денталното здраве.

10 ползи от червеното вино

1. Подобрява паметта и когнитивната функция

Червеното вино е богато на полифеноли, които са антиоксиданти, помагащи на тялото да се бори с болестите, наред с други предимства. Ресвератролът – вид полифенол, намиращ се в червеното вино, може също да помогне за подобряване на краткосрочната памет. Последните проучвания показват, че той има силата да намалява щетите, причинени от лишаване от сън, като дефицит на паметта, и може да повиши способността ви да учите и функциите на когнитивната обработка.

червено вино;

Снимка: iStock

Друга изненадваща полза за здравето от червеното вино е способността му потенциално да намалява риска от деменция.

2. По-добро здраве на очите

Ползите за здравето от червеното вино отиват още по-далеч, благодарение отново на ресвератрола. Със свойства за подобряване на кръвоносните съдове, червеното вино може да подобри микроциркулацията в окото. Този процес може да помогне за подобряване на здравето на очите и предотвратяване на проблеми, свързани с очите, като свързана с възрастта макулна дегенерация, диабетна ретинопатия и глаукома, всички от които допринасят за загуба на зрение.

3. Подобрява здравето на сърцето

Едно от най-известните предимства на червеното вино е способността му потенциално да подобрява здравето на сърцето. Консумацията на храни и напитки, богати на полифеноли, като червено вино, отдавна се свързва с намален риск от сърдечни заболявания.

Червеното вино може да защити лигавицата на кръвоносните съдове в сърцето, като същевременно повишава HDL (или „добрия“ холестерол), което помага на тялото ви да изхвърли „лошия“ холестерол. Той може значително да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.

вино, жена,

Снимка: iStock

Пиенето на вино може да помогне за намаляване на липопротеините с ниска плътност (LDL), известни също като лош холестерол, който може да причини увреждане на артериите.

4. Поддържа здравето на зъбите

Проучванията показват, че червеното вино може да поддържа денталното ви здраве. Данните сочат, че червеното вино – по-специално тези полезни полифеноли, за които говорихме толкова много – може да се пребори с вредните бактерии в устата, които могат да допринесат за кариес и заболяване на венците. Като предотвратява полепването на бактериите по зъбите и венците, червеното вино по същество ги спира да причиняват неща като кариес или плака.

5. Намалява риска от рак

Някои проучвания сочат, че червеното вино има потенциална способност да намалява риска от рак чрез предотвратяване на растежа на ракови клетки, особено тези, свързани с рак на гърдата и рак на хранопровода. Това е така, защото ресвератролът, полифенол в кожата на гроздето, може да убива раковите клетки, според на изследователите на рака.

двойка, любов,

Снимка: iStock

Полифенолите помагат за гладуването на раковите клетки, като блокират развитието на критичен протеин, който ги храни. Ресвератролът е мощен антиоксидант, който може да се намери в кожата на гроздето и в сока от червено грозде. Антиоксидантите помагат на тялото да се бори със свободните радикали, които могат да увредят нашите клетки и органи.

6. Помага за регулиране на кръвната захар

Въпреки че съдържа естествени захари, червеното вино може да помогне за регулиране на кръвната захар. Пиенето на чаша червено вино може да понижи кръвната ви захар до 24 часа, което може да бъде от полза за тези с по-високи нива на кръвната захар. Въпреки че червеното вино не трябва да замества лекарствата за управление на кръвната захар и плановете за лечение, то може да бъде полезна диетична добавка в умерени количества.

7. Помага в борбата с вирусите

вино, камина

Снимка: iStock

Поддържането на имунната ни система силна срещу вируси е изключително важно и червеното вино може да има още едно обещаващо предимство в този смисъл. Едно от неговите предимства включва имуностимулиращи свойства благодарение на съдържанието на антиоксиданти. Виното съдържа високи нива на антиоксиданти под формата на флавоноиди, които могат да се борят с вирусите.

8. Контролира кръвното налягане

Същите тези полифеноли в червеното вино могат да помогнат за понижаване или контролиране на кръвното налягане. Проучванията показват, че систоличното и диастоличното налягане се подобряват след консумация на деалкохолизирано червено вино (вино с премахнато съдържание на алкохол). Освен това екстрактът от гроздово вино (също богат на полифеноли) може да помогне за понижаване както на систолното, така и на диастолното кръвно налягане, независимо от нивото на алкохол.

9. Влияе върху здравето на червата

женска наздравица,

Снимка: iStock

Полифенолите в червеното вино също могат да модулират вашия микробиом или здрави чревни бактерии. Здравият микробиом може да предотврати развитието на болестта, докато нездравословният микробиом може да намали имунната ви функция, правейки ви по-податливи на разболяване.

10. Комбинира се добре със здравословни храни

Комбинирането на вино може да се превърне в хоби, което ви насърчава да ядете храни, богати на хранителни вещества. Ето няколко популярни комбинации от червено вино, които да опитате:

Каберне Совиньон – това грозде е най-популярният сорт в света. Вината Каберне Совиньон обикновено са с вкус на къпина и се съчетават добре със зеленчуци на скара.

Мерло – това вино е препоръчвано като червено вино от начално ниво, тъй като има по-плодови нотки. Мерлото е най-популярното грозде, засадено в света, и би имало страхотен вкус в комбинация със здравословна салата от цвекло.

Зинфадел – въпреки че вкусът на това вино варира в зависимост от това къде е отгледано, е известно, че има сочен вкус и по-високо съдържание на алкохол. Опитайте го с малко пекан.

Малбек – произхождащо от Франция, това вино обикновено има вкус на череша и слива, които се съчетават добре с обилни зърнени култури и зеленчуци.

Пино ноар - считано за едно от най-леките червени вина, пино ноар може да излъчва вкус на червена боровинка или малина, съчетавайки се перфектно с печена сьомга.

Ключът към здравословните ползи на червеното вино се крие в умереното му количество. Препоръчителният прием е около 140-175 милилитра на ден.

За още новини от света на здравето и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари