IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протеин – тайната за здрава и плътна коса

10 август 2024 13 30

Каква е връзката между макронутриента и кичурите

Снимка: iStock

Снимка: iStock

В козметичния свят има изобилие от продукти за коса, които се рекламират като решението за по-плътни, по-здрави, по-бляскави и по-красиви кичури. Разбира се, правилният избор на съставки и лечение наистина може да достави всички тези ползи, но всъщност нещата са много по-лесни на теория, отколкото на практика. В магазините има ужасно много продукти, които ни объркват, така че винаги е добре да знаем с какво си имаме работа и какво точно трябва да търсим.

Ако искате да поддържате косата си здрава и естествения ѝ цикъл на растеж в норма, ще ви трябва повече от правилния арсенал от продукти за локално приложение. Може да не ви се вярва, но това, което слагате в чинията си, може би е ключът към красивите кичури.

Може ли наистина храната да ви осигури по-бляскава коса? Експертите смятат така, особено ако се съсредоточите върху конкретен макроелемент – протеин. Ето поглед върху това как приемът на протеини влияе върху растежа на косата и как да си набавите правилното количество за по-здрави и гъсти кичури.

Връзката между протеина и растежа на косата

Интересен факт – косата ви всъщност се състои от супер здрав протеин – кератин, който дерматологът Мариса Гаршик описва като ключа към здравината и структурата на косъма. Консумирането на достатъчно протеин гарантира, че тялото може да произвежда кератин, поддържайки растежа на косата. Освен това протеините спомагат за поддържането на здрав скалп, създавайки благоприятна среда за поява на нови косми.

Видът протеин, който консумирате, също е важен. Източниците, полезни за растежа, здравето и дебелината на косата, включват постно месо, риба, яйца, боб, ядки, млечни продукти и соя. Тези храни осигуряват незаменими аминокиселини – градивните елементи на кератина, който укрепва и уплътнява косата.

риба, картофи

Снимка: iStock

Според препоръчителния хранителен прием за средностатистически възрастни, се нуждаем от 1,2-2.2 грама протеин на килограм телесно тегло дневно. Например, ако тежите 60 килограма, ще имате нужда от приблизително около 60-120 грама протеин в зависимост от физическата ви активност. Ако чувствате, че имате мускулна загуба или често сте уморени, може би трябва да увеличите количеството протеин, което ядете.

Как протеинът може да помогне на косата

Ако наистина искате да подобрите здравето на косата си чрез протеини, Гаршик казва, че процесът отнема време. За да видите забележими резултати от диета, богата на протеини, обикновено са необходими около три до шест месеца. Растежът на косъма е бавен процес и индивидуалните резултати могат да варират в зависимост от фактори като цялостно здраве, възраст и генетика. Въпреки това Гаршик предлага ключови стъпки за по-здрава и плътна коса.

Увеличете приема на протеини – включете в диетата си повече храни, богати на протеини като постно месо, ядки, риба, яйца, боб, млечни продукти и соя.

► Яжте балансирана диета – уверете се, че вашата диета е балансирана с други основни хранителни вещества като желязо, цинк, витамин D и биотин, които също поддържат здравето на косата.

► Помислете за протеинови добавки – ако не можете да задоволите нуждите си от протеин само чрез храна, помислете за прием на протеинови добавки като суроватка или колаген.

► Опитайте локални лечения – за да подсилите косата си външно, използвайте продукти, които съдържат протеини, като шампоани и балсами с кератин.

► Дайте приоритет на хидратацията – пийте вода, за да поддържате косата си хидратирана и да си осигурите цялостно здраве на организма.

Въпреки че добавянето на протеин към вашата диета и рутинна грижа за косата може да бъде от полза, важно е да се отбележи, че той не е решението за всяка ситуация на косопад. Вярно е, че поддържа растежа и здравината на косъма, като същевременно подобрява външния вид на кичурите и предотвратява косопада, но това не означава, че ако оплешивявате, консумацията на огромно количество протеин ще ви върне косата. Губим коса по много причини, над някои от които нямаме контрол, като например нашата генетика. Ако изпитвате внезапна загуба на коса, най-добре е да се консултирате с лекар.

Как да включите протеин в диетата си

За да добавите повече протеини към диетата си, е лесно да постигнете препоръчителната дневна доза, като направите няколко промени. Само за справка, около 85 грама птиче месо изглежда като тесте карти, но осигурява 21 грама протеин. Една шепа бадеми осигурява цели 6 грама растителен протеин.

капама, месо

Снимка: iStock

Въз основа на това, можете лесно да увеличите приема на макронутриента, като добавите лъжица котидж сирене или една-две супени лъжици ядково масло към закуската си, за да дадете на тялото си бърз старт сутринта. Ето няколко други начина да добавите протеин към вашата диета.

Богати на протеини храни за здравословна диета:

2 твърдо сварени яйца (13 грама протеин)

28 грама орехи (4 грама протеин)

28 грама шамфъстък (6 грама протеин)

198 грама сварена леща (18 грама протеин)

225 грама котидж сирене (23 грама протеин)

3 резена пуешко месо с ниско съдържание на натрий (18 грама протеин)

164 грама нахут (41 грама протеин)

За още новини от света на красотата и здравето последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари