През последните години все повече хора се опитват да променят начина си на хранене и да започнат по-здравословни диети. Някои се обръщат към кето режимите, други пък решават да изключат само сладкото и тестените храни от менюто си, а трети драстично преминават само към продукти, които са на растителна основа.
Веганството набира все по-голяма популярност и привлича към себе си доста хора. Според проучване, направено през 2017 година, само за 3 години броят на веганите в САЩ се е вдигнал с 5%.
„Избирам да следвам веган диета заради природата и заради здравето си“, казва Ребека Ротман пред CNN.
Тя не е единствената, която избира този начин на живот. Всъщност, много хора стават вегани по здравословни причини. Според проучване, веган диетите понижават риска от хронични заболявания като захарен диабет, сърдечни проблеми, затлъстяване и рак.
Снимка: iStock
Другата причина, поради която тези диети набират популярност е тяхното минимално влияние върху околната среда. А третата е, че много от звездите ги промотират сред феновете си, които искат да им подражават.
Натали Портман, Зак Ефрон, Ариана Гранде, сър Пол Маккартни, Мадона, Дженифър Лопес и Меган Маркъл са само част от известните личности, които залагат на растителните продукти. Арнолд Шварценегер пък създаде филм, който показва ползите от веганството.
Експертите обаче съветват хората да подхождат с повишено внимание към този тип диета. Затова те споделят 5 неща, които всеки трябва да знае преди да стане веган.
Веган диетите са различни от вегетарианството
Ако смятате да ставате веган, хубаво е да знаете, че ще трябва да се откажете от всички животински продукти. Тук освен месо се включват и всички млечни храни, яйца, морска храна, а в повечето случаи дори и мед.
За сравнение, вегетарианството изключва месото, но ви позволява да ядете яйца, млечни продукти и мед. Хората тук се фокусират върху растителни храни, но понякога могат да включат в менюто си малки количества месо и риба.
„Хората, които са вегетарианци могат да ядат малко количество сирене или пък месен протеин“, казва диетологът Шарън Палмър пред CNN.
Снимка: iStock
Всъщност, много хора използват веганството и вегетарианството като синоними, но това е огромна грешка. Докато всички вегани се считат за вегетарианци, то не всички вегетарианци са вегани.
Ще трябва да бъдете креативни в готвенето
Приготвянето на веган храна може да се превърне в истинско предизвикателство, но пък това ще ви позволи да развиете въображението си. Експерти съветват да използвате тофу като заместител на месото в ястия като гювеч, както и да слагате зехтин вместо масло в картофите соте.
Това, което е доста трудно на хората, е да се откажат от млечните продукти като сирене и кашкавал. Затова Палмър споделя, че може да заместите сиренето със сирене от кашу. То се прави като накиснете ядките за около 4 часа.
Снимка: iStock
След това може да добавите различни подправки, които ще придадат искания от вас вкус. Сложете всичко това в блендер, кухненски робот или пасатор. Целта ви е да получите гладка и хомогенна смес.
Поставете получената смес в предварително добре намазнена купичка и загладете отгоре. Оставете да поседи около час, след което отстранете сиренето внимателно. Други заместители, които експертите избират включват агар-агар вместо желатин и аквафаба вместо яйчни белтъци.
Трябва да потърсите веган ресторанти
„Винаги е добре да проверите менюто онлайн преди да отидете някъде или пък се обадете на ресторанта, за да сте сигурни, че там има вегански ястия“, казва Палмър.
Снимка: iStock
Тя добавя, че обикновено тези храни са обозначени в менюто и трябва да внимавате за малките букви „в“ или други знаци. Може да попитате сервитьора да премахне сиренето в много от салатите или пък от храните, които са обозначени като вегетариански.
Трудно е да се запасите с всички хранителни съставки
Тъй като приемът на протеини е намален при веганската диета, нуждите от растителни протеини са много по-големи за веганите, отколкото за тези, които ядат животински храни. Ето защо експертите съветват да включите източник на протеини при всяко хранене – тофу, боб, ядки и семена.
„Човек може да яде овесена каша с плодове и мляко на растителна основа. Към това той може да добави ленени семена или чиа, както и фъстъчено масло“, казва Кимбърлейн.
Тя добавя, че по този начин организмът ви получава достатъчно протеин и също така ви засища за по-дълго време със здравословни мазнини. Хубаво е да се насочите към соевото мляко, тъй като то е по-голям източник на протеини от бадемовото.
Снимка: iStock
Приемът на калций също е от голямо значение. Веганите могат да си го набавят чрез храни като тофу, бадеми, къдраво зеле и броколи. Важно е да проверите дали растителните млека са с добавен калций и витамин D.
„Някои от млеката не са с добавен калций или витамин D. Това важи и за йогуртите на растителна основа и тези, направени от соя, кокос или бадеми“, казва Кимбърлейн.
Тъй като рибата, която е богата на Омега-3 е забранена във веган диетите, тези мастни киселини трябва да се набавят от растителни източници като орехи, ленени семена, коноп, чиа и водорасли.
Другият проблем, свързан с веганството, е приемът на витамин B12. Той се съдържа в месни храни, които са строго забранени. При вегетарианците, той се набавя чрез яйцата, но и те не са позволени при веганите. Затова тук експертите съветват да си го набавяте чрез хранителни добавки.
Важно е и да си правите редовни прегледи, за да следите здравето си, ако решите да следвате този режим на хранене. „Веган съм от 5 години и често се изследвам, за да се уверя, че не съм изложена на риск от дефицит на хранителни вещества“, добавя Ройтман.
Отнема време
Преминаването към веганство е процес, който не се случва изведнъж. Ако сте развълнувани да започнете нещо ново, експертите съветват да сведете емоциите си до минимум.
„Може да отнеме около 3 до 6 месеца“, казва Кимбърлейн.
Препоръчително е да започнете на етапи – първо си правете веган закуска за няколко седмици. След това променете и следващите си хранения. По този начин организмът ви ще свикне по-бързо към новия начин на живот.